Pages

Tuesday, July 14, 2009

Chicken Pox

Pada awal bulan jun yang lepas, Afnan Mujahid dijangkiti chicken pox. Berjangkit di nursery. Rasa geram dan terkilan juga dengan nursery tu. Sekarang dah ramai bebudak di nursery tu dijangkiti virus tersebut. Kesian sangat bila saya lihat keadaan Afnan. Badannya dipenuhi dengan biji-biji air. Waktu malam dia kerap menangis dan berjaga. Dia menggaru kepala dia semahu yang mungkin.

Untuk pengetahuan, chicken pox adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh virus. Ia boleh berjangkit. Sekiranya anak-anak terdapat tanda2 jangkitan, cepatlah bertemu doktor untuk mendapat rawatan segera. Antara tanda2; demam, timbul biji-biji berair yang besar. Sekiranya biji tersebut kecil, ia mungkin campak.

Jika mengikut kaedah tradisional;

1. Gunakan daun mambu untuk mengurangkan rasa miang. (Buat alas tidur & garu menggunakan daun tersebut) - daun ini boleh didapati dirumah2 orang india.

2. Dilarang mandi. Kalau nak mandi pun jangan lap atau menggosok badan.

3. Setelah lebih kurang 4 atau 5 hari, minum air kelapa.

4. Setelah biji2 tersebut kering, ambil segenggam beras, basuh dan rendamkan untuk beberapa minit. Kemudian sapukan airnya ke seluruh badan.

5. Dilarang memakan makanan yang boleh mendatangkan gatal. (telur, sardin, ikan kembung, makanan berminyak etc)

6. Dilarang menumis sebarang masakan.

Untuk Afnan mujahid, saya ada mengikut beberapa petua diatas. Saya tidak memandikan dia sejak dia di sahkan chicken pox. Dan kami juga membeli makanan diluar sepanjang dia sakit. Atas nasihat bapa mertua, dia meminta kami untuk mencari air penawar. Oleh itu, kami telah ke kajang untuk bertemu seorang ustaz bagi mendapatkan air penawar. Ustz juga telah membantu dengan menarik bisa-bisa yang ada dibadan Afnan. Alhamdulillah sangat-sangat, apabila bagun dari tidur keesokan harinya, semua biji2 tersebut telah kering. Lega hati saya. Dibawah ini saya sertakan wajah-wajah Afnan Mujahid ketika chicken pox;

1 comment:

Mohd Nadmin said...

kesian afnan..moga cepat sembuh ye..

p/s : alhamdulillah, saya dah dapat baby pmpuan..6/7 hari tu..namanya amna huda